Belangrijke veranderingen bij TV ontvangst op komst.

maandag 1 oktober 2018

Belangrijke veranderingen bij TV ontvangst op komst.

Algemeen nieuws: Wellicht heb je het al gehoord of gelezen: zowel Ziggo als Digitenne (KPN) gaat vernieuwen. In beide gevallen heeft voornamelijk te maken met een verbetering aan de netwerken en voor de eindgebruikers. Voor KPN houdt het in dat de er naar nieuwe verbeterde ethernet technologie wordt overgestapt namelijk DVB-T2. Ziggo gaat het analoge ontvangst omzetten naar volledig digitaal. In dit artikel geven we antwoord op een aantal vragen.

Waarom?

KPN heeft een nieuwe licentie voor digitale ethertelevisie tot 1 februari 2030 verkregen en blijft daarmee aanbieder van Digitenne. Er wordt overgestapt op T2 omdat de “oude locatie” T1 ingezet gaat worden voor mobiele telecommunicatie vanaf 2020. Daarnaast was/is er een behoefte in verbetering van beeldkwaliteit. Met de overgang naar T2 kan dit worden mogelijk gemaakt door te gaan uitzenden in HD in plaats van SD kwaliteit.

Ziggo gaat het analoge pakket omzetten naar een digitaal basis pakket. Het gaat hierbij om de zenders die standaard in het pakket zitten. Dit betekent een betere beeldkwaliteit voor de eindgebruikers. Daarnaast kan Ziggo de “ruimte” die op de ontvangstband vrijkomt gebruiken om meer data over haar netwerk te transporteren. Dit heeft te maken met de uitrol van Docsis 3.1..

Wanneer?

KPN: Het betreft een gefaseerde overgang waarbij er gestart wordt in noordoost Nederland. De planning van rest van het land is op het moment van schrijven nog verder gespecificeerd als 2019. De afbeelding hieronder geeft de planning weer:

Start vernieuwen netwerk

Ziggo: Deze maand (september) zal in de omgeving van Rotterdam het analoge signaal worden afgeschakeld. Vervolgens zal in komende 2 jaar de rest van het land worden overgezet naar digitaal ontvangst. Met deze link: https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/digitale-tv/kijken/ kun je per gebied de planning bekijken.

Wat betekent die voor mijn bedrijf?

Om KPN/digitenne te continueren als ontvangst voor Tv en radio zal er een aanpassing gedaan moeten worden in het ontvangststation om deze geschikt te maken voor T2 ontvangst en distributie. Het is afhankelijk van het merk ontvangststation en aantal doorgegeven kanalen wat de mogelijkheden en kosten zullen zijn. Daarnaast dienen de Tv’s van de gasten ook geschikt te zijn voor T2 ontvangst.

Wanneer je alleen analoog signaal van Ziggo doorgeeft aan je gasten zal er ook een aanpassing gemaakt moeten worden in het ontvangstgedeelte / station. Dit is per situatie verschillend omdat er veel mogelijkheden waren en zijn om het signaal om het terrein te verdelen. De aangesloten Tv’s dienen sowieso geschikt te zijn voor digitaal ontvangst (DVB-C). 

Hoe lang kan ik vooruit met mijn investering?

Nu hebben we geen glazen bol en de technologie ontwikkelt zich natuurlijk razendsnel. Wat bekend is dat KPN de licentie tot 2030 in haar bezit heeft. Dit zal betekenen dat digitenne nog een behoorlijke tijd beschikbaar blijft.

Voor wat betreft Ziggo zal deze ontvangsttechniek ook nog geruime tijd doorgaan. Met de komst van Docsis 3.1. wordt er gewerkt aan een systeem wat jaren vooruit kan. Mede door het geven van een nieuwe plaats op de ontvangstband voor het basis pakket borgt Ziggo de toekomst.

En nu?

Om concreet te bepalen welke impact het heeft maken we graag een afspraak waarin we gezamenlijk kunnen bepalen wat nodig is om TV en radio te kunnen blijven uitzenden. Via 075 681 0610 en info@seijsener.nl kun je ons bereiken. Wacht niet te lang met contact leggen om de kans op zwart beeld te voorkomen.

Logo Seijsener rekreatietechniek
Noorder IJ- en Zeeweg 11, 1505 HG Zaandam, +31 (0)75 6810 610   www.seijsener.com